EA Galant

MitsubishiClubFinland Wikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mitsubishi Galant EA-sarja 1996-2003
Valmistusmaa Japani,
Valmistusaika 19962002
Luokka C
Tyyppi EA2A 2.0 16V
EA3A 2.4 GDi
EA5A 2.5 V6
EA2W 2.0 16V STW
EA3W 2.4 GDi STW
EA5W 2.5 V6 STW
EA6A 2.0 TD
Korimallit sedan, farmari
Huippunopeus 170–225 km/h
Kiihtyvyys 8,2–14,0 s (0–100 km/h)
Iskutilavuus 1997–2498 cm3
Teho 66–120 kW
Paino 1335-1490 kg
Kulutus 7–10 l/100 km (yhd. EU)
Voimanvälitys Etuveto
Rengas 195/60/15, 195/65R14, 205/60R15 114,3x4, offset 46
Edeltäjä Mitsubishi Galant E5-sarja
Seuraaja Mitsubishi Galant 9. sarja
Saman luokan autoja Mazda 626, Honda Accord
Facelift-mallinen EA-galant


Galantin 8. sukupolvi esiteltiin vuonna 1996, valmistusta jatkettiin 2000-luvun alulle siten, että viimeiset mallit Suomeen tuotiin 2003. 9. sukupolvi, jota ei suomeen ikinä tuotukaan korvasi vuonna 2004 lopullisesti 8. sukupolven. EA- korisarjan Galanttia kutsutaan usein "hainkeulaksi", muotoilullisesti malli onkin yksi Mitsubishin onnistuneimmista ja pidetyimmistä malleista. Lähimpiä kilpailijoita Galantille olivat Toyota Avensis, Mazda 626 ja Nissan Primera. Sarjan perusmoottorina käytettiin tyypillistä 16 venttiilistä yhdellä nokka-akselilla varustettua 2.0-litraista. Huippumallin V6 moottori oli 24 venttiilinen 2.5 litrainen, mallistoon lisättiin myöhemmin myös laihaseoskone 2.4 GDi.

Tyyppiviat

Huolto-ohjelma on valitettavasti hieman alimitoitettu automaattilaatikon öljynvaihtojen osalta, minkä takia erityisesti Invecs I -sarjan vaihteistoissa esiintyy jonkin verran ongelmia. Yleisimmässä tapauksessa turbiini joudutaan vaihtamaan tai korjaamaan. Vaihteisto olisi hyvä huuhdella huollon yhteydessä kun öljyt vaihdetaan, merkkihuolto ainoastaan laskee öljyt pois laatikosta. Usein vaihteisto-ongelmat johtuvat myös vääränlaisen automaattivaihteistoöljyn käytöstä. Teknisesti mallista ei löydy muita isompia moitteita, etupään pyöräntuenta on raskaassa autossa aina kovilla. 2.0 ja 2.5 V6 -moottorit ovat varmaa perustekniikkaa ja niiden osalta pärjätään yleensä huolto-ohjelman mukaisilla toimenpiteillä lukuunottamatta nakuttavien nostajien vaihtoa (Tämäkin voidaan välttää vaihtamalla tiheämmin öljyjä ja tekemällä fortekäsittelyjä). Ainoa varsinainen tyyppivika on murtuneet kellot juotokset, tämän takia kellot alkavat usein elämään omaa elämäänsä. Turbodieselistä on Suomessa hyvin vähän käyttökokemuksia.

Farmarikorinen Galant

Korimallit

EA -sarjaa on valmistettu sekä sedan- että farmari-korisena. Kaikkia tässä artikkelissa mainittavia malleja on saanut kummallakin korivaihteoehdolla. Farmaria pidetään luokassaan erittäin tilavana, jopa Passat ja V70 -farmarien tasoisena. Takapään pystysuoran muotoilun ansiosta sisällä on hyvin tilaa. Takapenkit kääntyvät farmarin lisäksi myös sedanissa. Sport (Avance nimellä muualla euroopassa)-malleissa on muhkeampi ja sporttisempi etupuskuri, helmalevikkeet ja hieman erilainen sisäverhoilu. Luonnollisesti mallivalikoima muualla maailmassa tai Japanissa erosi hyvin vahvasti Suomen valikoimasta, tästä esimerkkinä 8. sukupolven Vr-4 Galant / Legnum tai Euroopassa 1999 asti myyty Sport Edition -varustelutaso, joka sisälsi sporttisemman etupuskurin ja sivuhelmat sekä mustan Sport-sisustan. Edellämainittuja on tuotu jälkituontina myös Suomeen.

1997 - 1999

Aluksi mallistossa oli vain 2 bensamoottoria: nelisylinterinen jo edeltävästä korimallista tuttu 2.0 16V 4G63-SOHC (100kw, 178Nm) sekä 2.5 V6-SOHC 6A13 (120kw, 220Nm). Vuosina 97 ja 98 tarjottiin myös 2.0 TD mallia (66kw). Automaattivaihteistona tässä pre-facelift -sarjassa on Mitsubishin Invecs I -automaattivaihteisto, joka tuli tutuksi myös edeltävästä korimallista.

  • 2.0 GLX/GLS

GLX-malli oli sarjan perusmalli. Vakiovarusteina mm. ABS-jarrut, sähkösäätöiset etuikkunat. GLS-malli tarjosi lisäksi korinväriset listat, vakionopeudensäätimen sekä sähköikkunat myös takapenkille. Malliston verhoilu oli plyyshiä oikeastaan kaikissa varustelutasoissa.

  • 2.0 TD

TD-malli oli yleensä GLX -varustelutasoa vastaava. Suomessa ei myyty montaa turbodiesel-mallista Galanttia tänä aikana.

  • 2.5 V6

V6-mallin vakiovarusteita olivat mm. sähkösäätöiset lasit edessä ja takana, vakionopeuden säädin, sumuvalot ja Nivomat-jousitus takana farmariversiossa (?). Suurin osa V6-moottorisista autoista on automaattivaihteistoisia. V6 yhteydessä oli myös usein ilmastointi (vaikkakaan se ei ollut vakiovaruste tässä vaiheessa). Vaaleaan nahkasisustaan törmää lähinnä saksantuontiautoissa.

1999 - 2000

Sarjaan tehtiin kasvojenkohotus vuonna 1999, jolloin myös GDi -moottori julkistettiin Suomen markkinoille. Korimalliin tehtiin muutamia ulkoisia muutoksia: Konepellin korkeampi keskiosa, kirkkaat kulmavilkut ja sivuvilkut, erilaiset takavalot sekä erilainen etupuskuri. Automaattivaihteisto muuttui Invecs II -malliseksi.

  • 2.0 GLX/ GLS

Tämä varustelutaso ei juurikaan muuttunut ulkoisten muutoksien lisäksi.

  • 2.4 GDI GLS

Uusi 2.4 16V 4G64-DOCH suoraruiskutuksella ja laihaseoksella varustettu moottori(110kw, 225Nm) lisättiin valikoimaan. GDi-mallit toimitettiin Suomeen GLS- varustetason varusteilla, vakiovarusteena myös automaatti-ilmastointi sekä sumuvalot.

  • 2.5 V6

V6 yhteydessä vakiovarusteet paranivat huomattavasti. Automaatti-ilmastointi sekä TCL-luistonesto tuli vakioksi. Mittaristo vaihtui tyylikkääseen korkeakontrasti -versioon. Sisustus oli vakiona hieman 2.0-malleista eroava plyyshi. Myös mustaa nahkasisustaa sai tilattua lisävarusteena


2001- 2003

2001 Gdi Sport

Facelift -mallit uudistettiin vielä vuonna 2001, jolloin 2.0 mallista tuli Comfort, 2,4 mallista Sport ja 2.5 mallista Elegance. Varustetasoja on yhdistetty ulkomailla myös muihin moottoreihin, mutta Helkama-Auto toi käytännössä katsoen Suomeen vain näitä malleja.

  • 2.0 Comfort

Moottorin suoritusarvot laskivat (98kw, 175Nm) Sisätiloissa verhoilukangas muuttui plyyshistä jämäkämmäksi säkkikangas-verhoiluksi. Comfort vastasi varustetasoltaan sitä edeltänyttä GLX- mallia.

  • 2.4 GDi Sport

GDi-moottorin suorituarvot laskivat (106kw, 211Nm). Ulkokuorekseen GDi sai komean Sport-korisarjan, joka erosi muistan facelift-malleista järeämmän etupuskurin ja maskin, sivuhelmojen ja takapuskurin osalta. Lisävarusteena sai myös erilaisia takaspoilereita. Sisustan verhoilu oli musta/sininen sport-verhoilu. Mittaristo oli korkeakontrastiversio ja kojelaudan alaosat oli maalattu myös mustaan sävyyn. Vakiovarusteena tässä mallissa oli sähkösäätöiset lasit edessä ja takana ja vakionopeudensäädin. Oletusarvoisesti Gdi Sport toimitettiin manuaalivaihteistolla, mutta huomattavan iso osa malleista on varustettu Invecs II -automaattivaihteistolla. Sport-malleja myytiin aika vähän, niitä on myös tuotu jälkikäteen Euroopasta Avance-mallinimellä.

  • 2.5 V6 Elegance

Myös V6-moottorin suoritusarvoja laskettiin (118kw, 218Nm). Ainoana ulkoisena muutoksena vuoden 1999 V6-malliin mainittakoon Sport-korimallin korinvärinen sivuhelma. Verhoilu muuttui sisällä hieman 1999- mallista muun sisustan pysyessä samanlaisena. Muuten varustelu säilyi ennallaan. Käytännössä katsoen manuaaliversiota 2.5 V6-mallista ei Suomeen enää saanut. Myös V6 Avance malleja on tuotu Euroopasta.


GDi-moottorista

Laihaseoksen ja polttoaineen suorasuihkutuksen yhdistävää tekniikkaa nähtiin tätä ennen Carismassa. Toimiessaan täydellisesti GDi-tekniikka tuottaa moottorille vahvan alaväännön, suhteellisen hyvät käyttöominaisuudet ja alhaisen kulutuksen. GDi-moottoreissa on havaittu jonkin verran ongelmia liittyen kaasuläppäkotelon ja imusarjan tukkeutumiseen EGR-venttiilin toiminnan takia. Tämän seurauksena moottoreissa saattaa esiintyä nykimistä ja lievää tehottomuutta. Oikeanlaiset ajotottumukset sekä huolto kuitenkin pitävät nämä ongelmat usein poissa. Lisäksi moottorikäynti on varsin dieselauton tyylinen, raksuttava. Laihaseosmoottorit suunniteltiin alunperin Japanin tasokkaammalle polttoaineelle. Korkean puristussuhteen 11.5:1 takia on suositeltavaa käyttää 98E-polttoainetta. Käytännössä Gdi-moottoristen versioiden maantiekulutus on noin 7 litraa/100km kaupunkikulutuksen noustessa kuitenkin samoihin lukemiin muun malliston kanssa. Hyöty GDi-tekniikasta saavutetaan siis lähinnä pintakaasulla ajaessa. 2.4GDi moottoria on käytetty myös mm. SpaceWagonissa. Pienempää 1.8GDi moottoria on ollut Space Star:ssa, Carismassa ja Volvo S40 malleissa.